Tarta idealnie pasuje na przystawkę, obiad czy kolacje. Pomidory idealnie komponują z serem feta. Ciasto dzięki podpieczeniu jest kruche i nie nasiąka. Pomidorki są soczyste a spoiwo delikatne. Polecam!
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki,
- 110 g margaryny,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- Około 1/3 łyżeczki soli,
- Szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 2 jajka,
• 2 łyżki śmietany,
• Płaska łyżeczka tymianku,
• ½ łyżeczki suszonej bazylii,
• Około 300 g pomidorków koktajlowych,
• Około 100 g sera feta,
• Świeże liście bazylii do podania
Tarta z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
2.Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 180°C (by się podpiekło).
3.Po tym czasie nakładamy nadzienie i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło.
NADZIENIE:Jajko i śmietanę przekładamy do garnuszka i mieszamy. Do mieszaniny dodajemy tymianek oraz bazylię. Tak przygotowane spoiwo wylewamy na podpieczoną tarte.
4.Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowy myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Z połowy wydrążamy środek. W jego miejsce wkładamy kostkę pokrojonego sera feta.
Tak przygotowane pomidorki układamy na wylane spoiwo. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika.
Komentarze