Tarta z pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

Tarta idealnie pasuje na przystawkę, obiad czy kolacje. Pomidory idealnie komponują z serem feta. Ciasto dzięki podpieczeniu jest kruche i nie nasiąka. Pomidorki są soczyste a spoiwo delikatne. Polecam!

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Składniki na ciasto:
    - 220 g mąki,
    - 110 g margaryny,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżka wody,
    - Około 1/3 łyżeczki soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki śmietany,
    • Płaska łyżeczka tymianku,
    • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
    • Około 300 g pomidorków koktajlowych,
    • Około 100 g sera feta,
    • Świeże liście bazylii do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Napoje

Tarta z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • wyłożona ciastem forma 2. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 180°C (by się podpiekło).
  • wylane spoiwo 3. Po tym czasie nakładamy nadzienie i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło.
    NADZIENIE:Jajko i śmietanę przekładamy do garnuszka i mieszamy. Do mieszaniny dodajemy tymianek oraz bazylię. Tak przygotowane spoiwo wylewamy na podpieczoną tarte.
  • wyłożone pomidorki 4. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowy myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Z połowy wydrążamy środek. W jego miejsce wkładamy kostkę pokrojonego sera feta.
    Tak przygotowane pomidorki układamy na wylane spoiwo. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować