Tarta z matiasami i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem, koperkiem i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem według uznania. Dobrze mieszamy.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach.
Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojone w kawałki matjasy, pokrojone w plasterki ogórki i drobno pokrojoną cebulę. Zalewamy płynną masą, w wierzch układamy krążki cebuli, posypujemy koperkiem. Pieczemy około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze