Tarta z matiasami i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tarta z kruchego ciasta z matjasami, kiszonym ogórkiem i czerwoną cebulką.

Składniki:

  • Ciasto:
    130g mąki pszennej
    70g masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    5 sztuk matjasa
    3 ogórki kiszone
    1 czerwona cebula
    60 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki mleka
    2 jajka
    2 łyżki koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ogórki kiszone Ryba Jajko

Tarta z matiasami i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z matjasami i czerwoną cebulką 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem, koperkiem i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem według uznania. Dobrze mieszamy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach.
    Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojone w kawałki matjasy, pokrojone w plasterki ogórki i drobno pokrojoną cebulę. Zalewamy płynną masą, w wierzch układamy krążki cebuli, posypujemy koperkiem. Pieczemy około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować