Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i kurczakiem

0 (0 ocen)

Tarta doskonale smakuje nawet bez dodatku mięsa i fenkuła

Składniki:

  • CIASTO:
    25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    1/2 łyżeczki soli
    10 dag masła
    1 duże jajko
    w razie potrzeby 1-2 łyżki bardzo zimnej wody
    masło do wysmarowania formy
    OBŁOŻENIE:
    1 ugotowana ćwiartka kurczaka
    6 czerwonych cebul
    1/2 bulwy kopru włoskiego
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    SOS:
    3 jajka
    200 g kwaśniej śmietany 18%
    10 dag sera gouda
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    kilka czarnych oliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Tarty Kruche ciasto

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i wysiekać z zimnym masłem.
    Dodać jajko i (jeśli jest taka potrzeba) 1-2 łyżki zimnej wody, wymieszać.
    Wyłożyć masę na blat i szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. OBŁOŻENIE:
    Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
    Fenkuła oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
    Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i fenkuł, dodać cukier, sól i ocet balsamiczny.
    Smażyć na wolnym ogniu często mieszając.
    Co jakiś czas podlewać winem, żeby się nie przypaliła.
    Kiedy cebula będzie miękka, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
    Mięso kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki.
  • 3. SPÓD:
    Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarować masłem.
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni z termo obiegiem.
    Schłodzone ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno formy, wykleić nim formę, formując brzegi.
    Spód gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć kawałkiem foli aluminiowej, albo papieru do pieczenia, obciążyć (ja mam do tego porcję grochu wielokrotnego użytku).
    Piec 15 minut.
    W miseczce roztrzepać jajka przeznaczone na sos.
    Z podpieczonego spodu zdjąć folię z obciążnikiem, i posmarować go roztrzepanym jajkiem (dzięki temu ciasto nie nasiąknie wilgocią z nadzienia).
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 5 minut.
  • 4. SOS:
    Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
    Do roztrzepanych jajek dodać śmietanę, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i ser, wymieszać.
  • 5. WYKOŃCZENIE:
    Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni z termo obiegiem.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę cebulową, na niej rozłożyć kawałki kurczaka.
    Całość równomiernie zalać sosem, wierzch posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
    Piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować