Tarta z jabłkami w galaretce

4 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was przepis na przepyszną tarte z jabłkami w galaretce to moja pierwsza w życiu no i kombinowana bo z przepisu mojego na jabłecznik, więc zapraszam do zapoznania się z przepisem

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    2,5 szklanki mąki pszennej,
    0,5 kostki margaryny Tortowa,
    1 jajko rozmiar L,
    0,5 szklanki cukru pudru,
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    dodatkowo :

    800 g jabłek słodko - kwaśnych 5 sztuk średnich,
    1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g
    do formy :

    1,5 łyżki bułki tartej drobnej,
    1 łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z jabłkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki a następnie wsypać dowolny proszek galaretki, wymieszać do połączenia składników
  • tarta 2. Wszystkie składniki na ciasto dodać do miski i wyrobić na jednolitą masę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, ciasto podzielić na dwie części mniejszą i większą
  • tarta 3. Z przygotowanego większego ciasta wyłożyć foremkę do tarty ponakłuwać je i ułożyć przygotowane jabłka na wierzch z mniejszego ciasta zrobić kratkę
  • tarta 4. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec przez 55 - 60 minut, po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu posypać pudrem i wstawić na 2 godziny do lodówki aby sok stężał
  • tarta 5. Ciasto tarta idealnie nadaje się do kawy i nie tylko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować