Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dołożyć do niej tłuszcz, żółtka, ocet, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 2 części w proporcji około ¼ do ¾.
Większą część zwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę, formując brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i posypać kaszą.
Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wysypą kaszę. Jeśli są soczyste zanim wyłożymy je na ciasto lekko je odcisnąć.
Wyłożone owoce lekko posypać cynamonem. Jeśli lubimy słodsze ciasta - jabłka można dodatkowo posypać cukrem.
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika na około 45 minut (180˚C).
Po wyjęciu ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze