• 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do jabłecznika najlepiej pasuje szara reneta, ale czasem używam innych i wtedy dodaje odrobinę kwasku cytrynowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki,
    3 żółtka,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka octu,
    15 dag masła lub margaryny,

    Dodatkowo:
    Około 5 dużych jabłek,
    Cynamon,
    Cukier puder do podania,
    Łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Tarty Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dołożyć do niej tłuszcz, żółtka, ocet, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 2 części w proporcji około ¼ do ¾.
    Większą część zwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę, formując brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i posypać kaszą.
    Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wysypą kaszę. Jeśli są soczyste zanim wyłożymy je na ciasto lekko je odcisnąć.
    Wyłożone owoce lekko posypać cynamonem. Jeśli lubimy słodsze ciasta - jabłka można dodatkowo posypać cukrem.
    Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
    Gotowe ciasto wstawić do piekarnika na około 45 minut (180˚C).
    Po wyjęciu ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować