Lekkie ciasto z jabłkami w galaretce

4.5 (194 ocen)

Ten przepis dostałam od Babci, która też gdzieś go wyszperała... To lekkie i smaczne ciasto.

Składniki:

  • Biszkopty
    1 1/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    8 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat waniliowy

    Masa z jogurtu
    3 jogurty czerwone (po 500g) tj. truskawkowe, wiśniowe itp
    2 łyżki żelatyny
    2 opakowania truskawkowej galaretki

    Masa z jabłek
    ok 1500g jabłek
    3 opakowania galaretki cytrynowej



Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Lekkie ciasto z jabłkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, albo upiec jeden, który po ostygnięciu będzie przekrojony na pół.
    Z białek ubić pianę z cukrem.
    Dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat waniliowy.
    Ciasto wyłozyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok 30 min w temp. 180'C.
  • 2. Masa z jogurtu: Galaretki rozpuścić w 2 szlankach gorącej wody razem z żelatyną. Następnie tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtami.
  • 3. Masa z jabłek: Galaretki rozpuścić w dwóch szklanach gorącej wody. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie połączyć je z tężejącą galaretką.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić na pól (albo wykorzystać jeden z dwóch).
    Masę z jogurtów wylać na biszkopt, na nią nałożyć masę z jabłkami.
    Przełożyć drugą połówką biszkopta (lub drugim biszkoptem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować