Tarta z figami i kozim serem

4.67 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Figi, tymianek i kozi ser to idealne połączenie na spodzie z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą w masie śmietanowo- jajecznej. Tarta jest lekka, a zarazem wykwintna. Możemy ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację z lampką wina.
Dużą oszczędnością czasu jest wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    2-3 świeże figi,
    100 g sera koziego (roladka),
    2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
    5-6 orzechów włoskich,
    kilka gałązek świeżego tymianku,
    2 jajka,
    1 kwaśna śmietana 12% (200 g),
    sól do smaku.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Jajko Przystawki Ciasto

Tarta z figami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik zacząć nagrzewać do 200 stopni (grzanie góra- dół).
    Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ewentualnie odciąć nadmiar).
    Figi umyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w talarki, plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki.
  • 2. Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie na przygotowanym cieście francuskim, szynkę fantazyjnie pozawijać. Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Wylać masę śmietanową na tartę. Na wierzchu ułożyć orzechy włoskie i gałązki tymianku.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 40 minut do lekkiego zrozumienia masy śmietanowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Owoce Sery Śmietana Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować