Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Brukselka, najmniejsza kapustka pochodząca z Belgii, pod względem odżywczym należy do ścisłej czołówki wśród warzyw. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Niestety, nie wszyscy za nią przepadają z uwagi na lekko gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Jednak z uwagi na walory zdrowotne warto ją polubić. Jeśli nie jako samodzielne danie, to może zapiekaną z gruszką i kozim serem na cieście francuskim.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
    30 dag brukselki,
    1 gruszka,
    1 łyżka soku z cytryny,
    10 dag sera koziego,
    2 łyżki płatków migdałowych,
    3 jajka,
    1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
    duża szczypta gałki muszkatołowej,
    sól i grubo mielony pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko Przystawki

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowaną kapustkę wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.
  • 2. Gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
    Ser pokroić na plasterki.
  • 3. Formę do tarty wylepić ciastem francuskim. Najpierw z ciasta przyciąć kwadrat na środek, a potem pozostałą część podzielić na cztery paski i wylepić brzegi. Rozłożyć gruszki, brukselkę i ser.
  • 4. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać tartę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. Na 10 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować