REKLAMA

Tarta z serem kozim i cukinią

wyświetlono: 747 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tarta jest wyjątkowa w smaku ponieważ wyczuwalny jest lekko słodki smak cukini i mocny smak sera koziego

opublikowany: 02.04.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie mrożone: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 20 sztuk
    - ser kozi twardy: 180 dekagramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - śmietana 12 lub 18 %: 1 szklanka
    - jaja całe: 2 sztuki
    - bazylia suszona lub świeża: 2 szczypty
    - migdały w płatkach lub słupkach: 4 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - olej: 1 łyżeczka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200'C.
    Ciasto francuskie rozmrozić.
    Cukinię pokroić w talarki, lekko posolić i obsmażyć na oleju na małym ogniu ok 8 minut.
    Posiekać drobno cebulę, porwać liście bazylii lub dodać suszoną.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Jajka roztrzepać, a ser pokroić na małe kawałeczki.
    Wszystkie składniki razem wymieszać dodając połowę podduszonej cukinii.
    Migadały zrumienić na małej ilości oliwy.

    Formę wyłożyć ciastem francuskim, dobrze dociskając. Przy pomocy wałka odciąć wystajace poza brzegi ciasto. Dno ponakłuwać widelcem, posypać pieprzem i bazylią. Ułożyć pomidorki i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć resztę cukinii.

    Piec ok.35 minut (do upieczenia ciasta)
    Gotową tartę posypać płatkami migdałów.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Szaffranka crocusBloom

Tarta z boczkiem i kozim serem

To świetna propozycja na pożywny obiad lub ciepłą kolację.

kategoria: tarty opublikowany: 04.03.2017 | wyświetlono: 1388 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: edytaha edytaha

Tarta francuska z warzywami i kozim serem

Szybka i elegancka przekąska lub przystawka z ciasta francuskiego, warzyw i koziego sera

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 29.05.2014 | wyświetlono: 910 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE