REKLAMA

Tarta z boczkiem i kozim serem

wyświetlono: 1416 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To świetna propozycja na pożywny obiad lub ciepłą kolację.

opublikowany: 04.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    1 jajko
    5 g soli
    3-4 łyżki zimnej wody

    Farsz:
    30 dkg wędzonego boczku
    10 dkg sera koziego
    1 cebula
    pęczek szczypiorku

    Masa jajeczna:
    3 jajka
    180 g śmietany 18%
    szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
  • 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem.
  • 3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Tarta francuska z warzywami i kozim serem

Szybka i elegancka przekąska lub przystawka z ciasta francuskiego, warzyw i koziego sera

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 29.05.2014 | wyświetlono: 911 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE