Często ją piekę, gdy tylko pojawia się agrest. Uwielbiamy ją z córką.
Składniki:
● 200 g maki
● 100 g zimnego masła
● 60 g cukru
● żółtko
● szczypta soli
● łyżeczka pr. do piecz.
● ew. łyżka soku z cytryny lub olejku pomarańczowego
● 1 szkl. ugotowanej dyni
● ok. 400 g agrestu
Tarta z dynią i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy siekamy: make, masło, 50 g cukru, żółtko, sól, proszek i ew. sok z cytryny lub olejek. Zagniatamy ciasto. Owijamy folia spożywcza i chłodzimy godzinę. Rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tarte (sr. 26 cm). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
2.Dynie osaczamy na sicie. Połowę agrestu miksujemy z dynia. Równomiernie wykładamy na gorące jeszcze ciasto. Posypujemy reszta cukru. Na wierzch wykładamy resztę agrestu. Pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
Komentarze