Tarta z dynią i agrestem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często ją piekę, gdy tylko pojawia się agrest. Uwielbiamy ją z córką.

Składniki:

  • ● 200 g maki
    ● 100 g zimnego masła
    ● 60 g cukru
    ● żółtko
    ● szczypta soli
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● ew. łyżka soku z cytryny lub olejku pomarańczowego
    ● 1 szkl. ugotowanej dyni
    ● ok. 400 g agrestu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z dynią i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy siekamy: make, masło, 50 g cukru, żółtko, sól, proszek i ew. sok z cytryny lub olejek. Zagniatamy ciasto. Owijamy folia spożywcza i chłodzimy godzinę. Rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tarte (sr. 26 cm). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
  • 2. Dynie osaczamy na sicie. Połowę agrestu miksujemy z dynia. Równomiernie wykładamy na gorące jeszcze ciasto. Posypujemy reszta cukru. Na wierzch wykładamy resztę agrestu. Pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Dynia

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować