Wszystko co z dynią zasługuje jak dla mnie na uznanie, gdyż uwielbiam jej smak i kolor. Tarte można także wzbogacić dodatkiem kiełbasy lub podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka.
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 220 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• 1 jajko,
• 2 łyżki wody,
• Świeżo mielona ziołowa sól (do smaku),
• Szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 0,5 kg miąższu dyni,
• Około 120-150 g sera feta,
• Około 8-10 pomidorków koktajlowych,
• Kilka zielonych oliwek (6-7),
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Tymianek,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 duże jajko,
• 1 duża łyżka śmietany,
• Świeżę listki bazylii do dekoracji
1.CIASTO:
Składniki na spód tarty umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto.
2.Schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę na tarte.
3.NADZIENIE:
Dynie kroimy w kostkę. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, oprószamy morską solą i tymiankiem i chwilkę pieczemy (około 10 minut). Po wyjęciu studzimy.
4.Na wyłożone ciasto kruche układamy przestudzoną, podpieczoną dynię. W dalszej kolejności układamy pokrojony w kostkę ser feta. Następnie układamy przekrojone na połówki pomidorki i oliwki.
5.Całość zalewany spoiwem. Aby go przygotować miksujemy jajko ze śmietaną.
Przed pieczeniem wierzch posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Podajemy na ciepło oprószoną pokrojoną bazylią.
Komentarze