Tarta z dynią

0 (0 ocen)

Wszystko co z dynią zasługuje jak dla mnie na uznanie, gdyż uwielbiam jej smak i kolor. Tarte można także wzbogacić dodatkiem kiełbasy lub podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 220 dag mąki,
    • 10 dag margaryny,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki wody,
    • Świeżo mielona ziołowa sól (do smaku),
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 0,5 kg miąższu dyni,
    • Około 120-150 g sera feta,
    • Około 8-10 pomidorków koktajlowych,
    • Kilka zielonych oliwek (6-7),
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Tymianek,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 duże jajko,
    • 1 duża łyżka śmietany,
    • Świeżę listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Składniki na spód tarty umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto.
  • wyłożone ciasto 2. Schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę na tarte.
  • upieczona dynia 3. NADZIENIE:
    Dynie kroimy w kostkę. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, oprószamy morską solą i tymiankiem i chwilkę pieczemy (około 10 minut). Po wyjęciu studzimy.
  • wypełnienie ciasta nadzieniem 4. Na wyłożone ciasto kruche układamy przestudzoną, podpieczoną dynię. W dalszej kolejności układamy pokrojony w kostkę ser feta. Następnie układamy przekrojone na połówki pomidorki i oliwki.
  • przed pieczeniem 5. Całość zalewany spoiwem. Aby go przygotować miksujemy jajko ze śmietaną.
    Przed pieczeniem wierzch posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C.
    Podajemy na ciepło oprószoną pokrojoną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Oliwki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować