Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Oto mój kolejny pomysł jak smacznie wykorzystać zapasy świeżych pomidorków, które teraz są najlepsze :) Ta tarta jest bardzo łatwa do przygotowania, potrzebujemy do niej niewielu produktów a w efekcie końcowym mamy bardzo smaczne i lekkie danie obiadowe czy ciepłą kolację :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
    NADZIENIE:
    pojedynczy duży filet z kurczaka
    300 g cukinii (obranej)
    dość duży pomidor
    20 g bobu młodego
    10 g groszku młodego
    120 g śmietany
    100 g sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (jeśli zostanie nam ciasta to możemy je zostawić by ułożyć na wierzchu tarty).
  • 3. Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch.
  • 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut (z termoobiegiem).
  • 5. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 6. Cukinię i pomidor kroimy w plastry, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy.
  • 7. Śmietanę łączymy z serem, czosnkiem, przyprawiamy, dodajemy usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy.
  • 8. Na podpieczone ciasto wykładamy śmietanę z kurczakiem, następnie rozkładamy na niej układając na przemian (w dowolnej konfiguracji) cukinię i pomidory, na końcu rozkładamy bób.
  • 9. Ciasto, które nam zostało cienko rozwałkowujemy i rozkładamy na wierchu tarty (możemy je posmarować jajkiem by się błyszczało).
  • 10. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut (bez termoobiegu) następnie jeszcze 5 minut z termoobiegiem .

Porady

Upieczoną tartę przed podaniem posypujemy świeżym groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować