Prosta, pyszna i tania w przyrządzeniu tarta o moim ulubionym wnętrzu. Całość zatopiona i zapieczona w sosie śmietanowo jajecznym. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest doskonała na kolację.
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
Tarta porowo - cebulowa z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).
3.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Komentarze