Tarta porowo - cebulowa z boczniakami

0 (0 ocen)

Prosta, pyszna i tania w przyrządzeniu tarta o moim ulubionym wnętrzu. Całość zatopiona i zapieczona w sosie śmietanowo jajecznym. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest doskonała na kolację.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 12-18%
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    2 średnie cebule
    2 -3 pory (jasne części)
    250g boczniaków
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy:
    1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól
    pieprz
    2 jajka
    2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta porowo - cebulowa z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).
  • 3. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować