Tarta z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Boczniaki, seler naciowy i pomidorki koktajlowe to zdrowe składniki lekko chrupiącego farszu do wytrawnej tarty na kruchym cieście, w zalewie śmietanowo jajecznej i tartym żółtym serem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    20 dag mąki pszennej,
    10 dag margaryny,
    1 jajko,
    1/4 łyżeczki cukru pudru,
    1/4 łyżeczki soli,
    2 łyżki zimnej wody.

    Farsz
    30 dag boczniaków,
    około 10 pomidorków koktajlowych,
    2 łodygi selera naciowego,
    1 średnia cebula,
    1 kwaśna śmietana 18%,
    2 jajka,
    3 łyżki starego sera żółtego,
    2 łyżki oleju do smażenia,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem, drobno posiekać nożem z zimną margaryną. Dodać jajko i dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
  • 2. Przygotować formę na tarte o średnicy 23 cm. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i wylepić nim formę do tarty, podnosząc brzegi. Dno podziurkować widelcem.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
  • 4. Boczniaki oczyścić, bardzo delikatnie opłukać, osączyć i pokroić w cienkie paski. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby oraz seler. Smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
    Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połowę.
    Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • 5. Na podpieczone ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą śmietanową, posypać startym serem. Na wierzchu lekko powciskać przekrojone pomidorki koktajlowe.
  • 6. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować