Tarta cebulowa

4.91 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cebulowa tarta - bardzo ją lubię, czasami robię ją także na cieście francuskim, ale ta na klasycznym kruchym jest jednak najlepsza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

    CIASTO KRUCHE:

    1 i 1/2 szklanki* mąki
    pół kostki masła (125 g)
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli

    FARSZ:

    1/2 kg cebuli
    50 g masła
    100 g sera żółtego
    2 jajka
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz, słodka mielona papryka

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.91 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE:
    Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty.
    FARSZ:
    Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na maśle. Wystudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ser. Wierzch lekko oprószyć mieloną papryką.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować