Cebulowa tarta

0 (0 ocen)

Zazwyczaj tarte tą podaje w ramach obiadu lub jako ciepłą przystawkę. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu, zdrowa i niedroga.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 220 g mąki,
    • 120 g margaryny,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka wody,
    • Świeżo mielona sól ziołowa
    Nadzienie:
    • 0,6 kg cebuli (pół na pół czerwona i biała),
    • 200 g boczku,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Świeżo mielona sól morska do smaku,
    • 1 duże jajko lub 2 małe,
    • 2 łyżki śmietany,
    • Około 100 g sera żółtego,
    • Świeże listki bazylii do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Cebulowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożone ciasto 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia oraz wodę. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy około 30 minut . Schłodzonym wykładamy przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem.
    Upieczoną posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło.
  • Krojenie cebuli 2. Cebule obierany, po czym kroimy. Jeśli jest ona duża najpierw dzielimy ją na 4 części, a następnie kroimy w plasterki, Jeśli jest mała, wystarczy podzielić na połowę, a następnie w plasterki.
  • Przygotowanie nadzienia 3. Boczek kroimy w kostkę. Delikatnie obsmażamy na patelni. Następnie dokładamy do niego pokrojoną cebulę. Razem smażymy do jej zmięknięcia. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia lekko studzimy. Między czasie przygotowujemy spoiwo, czyli miksujemy razem jajko ze śmietaną.
  • Przed pieczeniem 4. Przestudzoną cebulę z boczkiem wykładamy na ciasto kruche, całość zalewamy spoiwem. Pieczemy.
    Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.

Porady

Aby było przy jej przygotowaniu jeszcze mniej pracy zamiast kruchego spodu możemy wykonać ją na gotowym cieście francuskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować