Zupa porowo-cebulowa z ziemniakami

4.5 (182 ocen)

Zupę można zrobić na dwa sposoby: jako zupę-krem z grzankami lub część ziemniaków zmiksować a część zostawić w kawałkach. Ja robię tą drugą wersję, ze względu na moje dzieci, które nie przepadają za miksowanymi na gładko zupami.

Składniki:

  • - 4 szkl. rosołu
    - 5 ziemniaków
    - 1 szkl. posiekanej białej części pora
    - średnia cebula
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz
    - 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
    - ewentualnie gałązka świeżego tymianku
    - kilka plasterków wędzonego boczku do posypania

    na ok. 3-4 porcje
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowo-cebulowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu. Ugotować do miękkości. W tym czasie pora i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Ok. 2/3 ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową z wywaru. Do pozostałych dodać pora i cebulę. Zagotować. Zmiksować. Doprawić, dodać śmietankę. Wsypać wyjęte wcześniej ziemniaki. Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na patelni (ewentualnie dodać troszkę oleju). Posypać nim zupę.

Porady

Inny wariant zupy Można nie wyjmować części ziemniaków, lecz zmiksować wszystkie i zupę podać z grzankami. W tej opcji wystarczy ugotować 3 ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować