Tarta pomarańczowa

0 (0 ocen)

Smaczna tarta z dekoracją bezową

Składniki:

  • ciasto:
    - 250 g mąki
    - 175 g masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 żółtko
    - szczypta soli
    - 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
    - 50 g tartej ciemnej czekolady lub kuwertury
    - skórka starta z jednej pomarańczy

    krem pomarańczowy:
    - 6 żółtek
    - 125 g cukru
    - sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 250 g masła
    - skórka starta z jednej pomarańczy

    dodatkowo:
    - masło do posmarowania formy
    - mąka do podsypania
    - 25 g roztopionego masła
    - suchy groch

    dekoracja:
    - 5 białek
    - szczypta soli
    - 200 g cukru
    - sok i starta skórka z jednej pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz startą czekoladę. Krótko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, starannie wylepić dno i ścianki, formując wyższy brzeg. Wierzch ciasta posmarować masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Ciasto podpiekać ok. 20 minut.
    Po tym czasie usunąć papier i groch. Ciasto piec na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
  • 3. Krem pomarańczowy:
    Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczką na puszysty krem. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej - ustawić naczynie z masą nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu.
    Krem pomarańczowy przestudzić, wyłożyć na tartę.
  • 4. Bezowa dekoracja:
    Białka, sól, cukier, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i ubić na sztywną pianę. Pianą dowolnie udekorować tartę. Ponownie wstawić ją do piekarnika i krótko zapiec - beza ma się lekko zrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować