ciasto:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 g tartej ciemnej czekolady lub kuwertury
- skórka starta z jednej pomarańczy
krem pomarańczowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- skórka starta z jednej pomarańczy
dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do podsypania
- 25 g roztopionego masła
- suchy groch
dekoracja:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy
Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz startą czekoladę. Krótko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, starannie wylepić dno i ścianki, formując wyższy brzeg. Wierzch ciasta posmarować masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Ciasto podpiekać ok. 20 minut.
Po tym czasie usunąć papier i groch. Ciasto piec na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
3.Krem pomarańczowy:
Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczką na puszysty krem. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej - ustawić naczynie z masą nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu.
Krem pomarańczowy przestudzić, wyłożyć na tartę.
4.Bezowa dekoracja:
Białka, sól, cukier, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i ubić na sztywną pianę. Pianą dowolnie udekorować tartę. Ponownie wstawić ją do piekarnika i krótko zapiec - beza ma się lekko zrumienić.
Komentarze