Tarta pomarańczowa

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Tarta na cieście francuskim jest bardzo szybka i smaczna. Rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    kilka łyżek konfitury z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego
    2 budynie waniliowe
    750ml mleka
    1/4 kostki masła
    pomarańcza
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastem francuskim wyłożyć foremkę do tarty lub zwykłą tortownicę. Dno przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Zapiekać ok 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z grochem i znów zapiekać 15 minut.
  • 2. Na upieczone ciasto wyłożyć konfiturę pomarańczową. Rozsmarować ją równomiernie.
  • 3. Budynie waniliowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając masło i zmniejszając ilość mleka z 1 litra na 750 ml
  • 4. W czasie gdy będzie się gotowało mleko na budyń wyfiletować pomarańczę, tj ostrym nożem z góry do dołu obrać pomarańczę z białej skórki, a następnie wycinać cząstki pomarańczy, tak by były pozbawione białej błonki
  • 5. Jeszcze gorący budyń wyłożyć na ciasto z konfiturą. Wyrównać wierzch, na który układać cżastki pomarańczy. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować