Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek oraz czekoladę. Mieszamy razem. Dokładamy jajko, masło oraz skórkę z pomarańczy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy około 30 minut.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i brzegi tarty.
2.Ciasto smarujemy cienko marmoladą lub dowolnym dżemem.
Na dżem wylewamy masę śmietanową. Układamy na niej obrane oraz pokrojone w grube plastry pomarańcze. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180°C.
3.Masa Śmietanowa: Jajka ucieramy z cukrem. Do utartej masy dokładamy skórkę oraz na zmianę mąki i śmietankę. Dokładnie mieszamy całość dodając aromat pomarańczowy.
Komentarze