Tarta pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czekoladowy spód uzupełniony słodyczą masy śmietanowej to tajemnica pysznego smaku tarty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 250 g mąki,
    - 1 jajko,
    - 12 dag masła,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ½ tabliczki gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach,
    - Skórka otarta z jednej pomarańczy

    Masa śmietanowa:
    - 3 jajka,
    - 150 ml śmietanki 30%,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - Otarta skórka z pomarańczy,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - Kilka kropli aromatu pomarańczowego.

    Dodatkowo:
    - 3-4 pomarańcze do dekoracji (pomarańcze zanurzone w masie śmietanowej),
    - 2-3 łyżki marmolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek oraz czekoladę. Mieszamy razem. Dokładamy jajko, masło oraz skórkę z pomarańczy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy około 30 minut.
    Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i brzegi tarty.
  • Przed włożeniem do piekarnika 2. Ciasto smarujemy cienko marmoladą lub dowolnym dżemem.

    Na dżem wylewamy masę śmietanową. Układamy na niej obrane oraz pokrojone w grube plastry pomarańcze. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180°C.
  • Pomarańczowa tarta 3. Masa Śmietanowa: Jajka ucieramy z cukrem. Do utartej masy dokładamy skórkę oraz na zmianę mąki i śmietankę. Dokładnie mieszamy całość dodając aromat pomarańczowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować