Tarta kokosowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze. Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 20 min. Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
2.Krem:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać 100 g wiórków kokosowych. Zagotować mleko. Wlać mleko do masy, wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje Wlać kieliszek rumu
Wylać masę na ciasto Pokroić w plasterki banany,. Ułożyć na cieście. Piec 10 minut. Smacznego ! :)
Komentarze