Kokosowa tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ładne brązowe ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na tortownice do tart, wcześniej posmarowaną masłem. Ciasto ponakuwać. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać gorczyce, aby boki nie opadły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ostudzić.
KREM KOKOSOWY
1. Mleko zagotować i wsypać kokos, gotować tak przez 2 minuty, ostudzić.
2. Śmietankę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski robota i ubijać, najpierw na małych obrotach i po minucie zwiększać stopniowo do najwyższych obrotów. Ubijać tak jeszcze przez minutę. Pilnować, aby kremówka się nie przebiła.
3. Do kremówki dodać zimny kokos i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na kruchy spód.
MUS MALINOWY
Maliny przełożyć do rondliczka, dodać 1/2 szklanki wody, gotować na małym ogniu aż powstanie mus. Następnie wyłączyć i dodać gakaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Wyłożyć na krem kokosowy i ozdobić owocami.
Komentarze