KOKOSOWA TARTA Z MALINAMI

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Dla miłośników kokosowych słodkości. W połączeniu z musem malinowym smakuje bardzo dobrze.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • KRUCHE
    - 150g masła
    - 1 żółtko
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru

    KREM KOKOSOWY
    - 300ml śmietanki 30% lub 36%
    - 250g mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 200g kokosu
    - 1/2 szklanki mleka

    MUS MALINOWY
    - 300g malin świeżych lub mrożonych
    - 1 galaretka malinowa lub wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Tarty Kruche ciasto

Kokosowa tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE
    Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ładne brązowe ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na tortownice do tart, wcześniej posmarowaną masłem. Ciasto ponakuwać. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać gorczyce, aby boki nie opadły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ostudzić.

    KREM KOKOSOWY
    1. Mleko zagotować i wsypać kokos, gotować tak przez 2 minuty, ostudzić.
    2. Śmietankę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski robota i ubijać, najpierw na małych obrotach i po minucie zwiększać stopniowo do najwyższych obrotów. Ubijać tak jeszcze przez minutę. Pilnować, aby kremówka się nie przebiła.
    3. Do kremówki dodać zimny kokos i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na kruchy spód.

    MUS MALINOWY
    Maliny przełożyć do rondliczka, dodać 1/2 szklanki wody, gotować na małym ogniu aż powstanie mus. Następnie wyłączyć i dodać gakaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Wyłożyć na krem kokosowy i ozdobić owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować