Smak czekolady i nutelli przełamują karmelizowane banany oraz banany posmarowane dżemem. Tarta jest idealna jeśli chodzi o słodkość, a spód jest bardzo kruchy. Polecam!!
Tarta czekoladowa z nutellą i karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, kakao połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm.
Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 25 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i ostudzić.
Następnie spód posmarować nutellą. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
2.Karmelizowane banany: Banany pokroić na plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu banana. Umieść na patelni masło. Kiedy stopnieje i zaczynają robić się na powierzchni masła bańki dodawać banany. Następnie posypać je cukrem i gotować nadal, obracając, aż będą złociste i karmel pokryje je z obu stron. Banany wylewamy na ręcznik papierowy lub pergamin i "poklepujemy je delikatnie" z dwóch stron, aby odsączyć nadmiar masła. Schłodzić do temperatury pokojowej
3.Ganache:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadzić do wrzenia a, następnie wlewać do czekolady. Całość dokładnie wymieszać, kiedy śmietanka dobrze się połączy z czekoladą należy dodać masło.
Na schłodzony spód tarty ułożyć karmelizowane banany, a następnie zalać ciepłym ganache. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny, aż krem czekoladowy stężeje.
Na wierzch tarty układamy banany pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny. Banany smarujemy gorącym dżemem morelowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze