Tarta Czekoladowa z Nutellą i Karmelizowanymi Bananami

4.5 (147 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smak czekolady i nutelli przełamują karmelizowane banany oraz banany posmarowane dżemem. Tarta jest idealna jeśli chodzi o słodkość, a spód jest bardzo kruchy. Polecam!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD CZEKOLADOWY:
    - mąka pszenna: 1.25 szklanki
    - kakao (w proszku niesłodzone): 0.25 szklanki
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 9 łyżek
    BANANY KARMELIZOWANE:
    - banan: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - cukier: 3.5 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    KREM CZEKOLADOWY (GANACHE):
    - śmietana (30%): 1 szklanka
    - czekolada (gorzka): 200 gramów
    - masło: 4 łyżki
    WIERZCH TARTY:
    - banan: 4 sztuki
    - dżem morelowy: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    DODATKOWO:
    - nutella: 0.67 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta czekoladowa z nutellą i karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kakao połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm.
    Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 25 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i ostudzić.
    Następnie spód posmarować nutellą. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Karmelizowane banany: Banany pokroić na plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu banana. Umieść na patelni masło. Kiedy stopnieje i zaczynają robić się na powierzchni masła bańki dodawać banany. Następnie posypać je cukrem i gotować nadal, obracając, aż będą złociste i karmel pokryje je z obu stron. Banany wylewamy na ręcznik papierowy lub pergamin i "poklepujemy je delikatnie" z dwóch stron, aby odsączyć nadmiar masła. Schłodzić do temperatury pokojowej
  • 3. Ganache:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadzić do wrzenia a, następnie wlewać do czekolady. Całość dokładnie wymieszać, kiedy śmietanka dobrze się połączy z czekoladą należy dodać masło.
    Na schłodzony spód tarty ułożyć karmelizowane banany, a następnie zalać ciepłym ganache. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny, aż krem czekoladowy stężeje.
    Na wierzch tarty układamy banany pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny. Banany smarujemy gorącym dżemem morelowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Kakao Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować