Tarta kakaowo waniliowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę kakao i cukier puder łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone masło, łączymy je za pomocą noża, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i energicznie, ale krótko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formułujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Schłodzone ciasto układamy pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy, nie będzie nam się rozdzielało i przyklejało do wałka. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy 20 min.
2.Masa:
Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, ekstrakt wanilii, miksujemy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch.
Tarte pieczemy w temperaturze 180°C, ok. 20 min. Studzimy i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze