Tarta waniliowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto idealnie się sprawdzi do niedzielnej kawy :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód tarty:
    140 gram mąki pszennej
    80 gram masła
    2 żółtka
    40 gram cukru pudru

    Składniki na masę:
    2 puddingi waniliowe
    30 gram cukru
    400 ml mleka

    Dekoracja:
    200 gram malin
    1 galaretka malinowa
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Pudding

Tarta waniliowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spod do tarty:
    Wszystkie składniki powinny być zimne. Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy resztę składników. Bardzo szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  • 2. Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Ponownie wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Ustawiamy 180 stopni, pieczenie góra dół.
  • Tarta waniliowa z malinami 3. Ciasto nakłuwamy widelcem, nie obciążamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • Tarta waniliowa z malinami 4. Upieczone ciasto studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnka wlewamy 250 ml mleka a do osobnej miski wsypujemy puddingi, cukier i resztę mleka. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość z miski. Energicznie mieszamy około 3 minuty. Gotową masę przelewamy na spód tarty. Następnie układamy maliny.
  • Tarta waniliowa z malinami 5. Przygotowujemy galaretkę. Studzimy, a gdy stężeje zalewamy nią ciasto.
  • 6. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować