Tarta waniliowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy spod do tarty:
Wszystkie składniki powinny być zimne. Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy resztę składników. Bardzo szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
2.Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Ponownie wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Ustawiamy 180 stopni, pieczenie góra dół.
3.Ciasto nakłuwamy widelcem, nie obciążamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
4.Upieczone ciasto studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnka wlewamy 250 ml mleka a do osobnej miski wsypujemy puddingi, cukier i resztę mleka. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość z miski. Energicznie mieszamy około 3 minuty. Gotową masę przelewamy na spód tarty. Następnie układamy maliny.
5.Przygotowujemy galaretkę. Studzimy, a gdy stężeje zalewamy nią ciasto.
Komentarze