Kruche, kakaowe ciasto, skrywające w sobie krem na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady, do tego słodkie, a zarazem orzeźwiające owoce liczi i mandarynek. Nie ma osoby, która się nie skusi na choćby kawałeczek.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
-180 g mąki
-100 g zimnego masła+do wysmarowania formy
-1 czubata łyżka gorzkiego kakao
-1 jajko
-2 łyżki cukru pudru
-szczypta soli
Krem:
-250 g serka mascarpone
-100 g gorzkiej czekolady
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki mleka
-1,5 łyżki cukru pudru
Wierzch:
-150 g mandarynek w syropie
-250 g liczi w syropie
-opcjonalnie perełki cukrowe do posypania
Czekoladowa tarta z liczi i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, dosypujemy cukier puder, sól oraz kakao. Całość siekamy do momentu, gdy masło będzie w małych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajo i zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy na 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolicy (wałek również nacieramy mąką), ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 26 cm, ciasto nakłuwamy często widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto dokładnie studzimy, gdy ostygnie, wyjmujemy z formy i przenosimy na talerz lub paterę.
2.Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy krem czekoladowy: połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z 3 łyżkami mleka i sokiem z cytryny ciągle mieszając na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy ją do serka i całość dokładnie mieszamy.
3.Gotowy krem wykładamy na tartę, wygładzamy. Na wierzchu kremu układamy pokrojone na ćwiartki liczi oraz mandarynki (owoce należy dokładnie odsączyć z zalewy!). Ciasto odkładamy do lodówki, aż krem stężeje (ok. 2 godziny). Smacznego!
Komentarze