Czekoladowa tarta z liczi i mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, kakaowe ciasto, skrywające w sobie krem na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady, do tego słodkie, a zarazem orzeźwiające owoce liczi i mandarynek. Nie ma osoby, która się nie skusi na choćby kawałeczek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g mąki
    -100 g zimnego masła+do wysmarowania formy
    -1 czubata łyżka gorzkiego kakao
    -1 jajko
    -2 łyżki cukru pudru
    -szczypta soli
    Krem:
    -250 g serka mascarpone
    -100 g gorzkiej czekolady
    -1 łyżka soku z cytryny
    -3 łyżki mleka
    -1,5 łyżki cukru pudru
    Wierzch:
    -150 g mandarynek w syropie
    -250 g liczi w syropie
    -opcjonalnie perełki cukrowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowa tarta z liczi i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, dosypujemy cukier puder, sól oraz kakao. Całość siekamy do momentu, gdy masło będzie w małych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajo i zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy na 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolicy (wałek również nacieramy mąką), ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 26 cm, ciasto nakłuwamy często widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto dokładnie studzimy, gdy ostygnie, wyjmujemy z formy i przenosimy na talerz lub paterę.
  • 2 2. Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy krem czekoladowy: połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z 3 łyżkami mleka i sokiem z cytryny ciągle mieszając na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy ją do serka i całość dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Gotowy krem wykładamy na tartę, wygładzamy. Na wierzchu kremu układamy pokrojone na ćwiartki liczi oraz mandarynki (owoce należy dokładnie odsączyć z zalewy!). Ciasto odkładamy do lodówki, aż krem stężeje (ok. 2 godziny). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować