Tarta sernikowa z lemon curd

  • wyświetlono: 103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, lekka i orzeźwiająca tarta pachnąca cytrynami. Doskonała na każdą okazję, zachwyci zarówno miłośników serników, jak i ciast z owocami.

aga3103
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1) 180 g mąki
2) 70 g cukru
3) 120 g masła
4) 1 jajko
Masa serowa
1) 500 g twarogu
2) 100 g cukru
3) budyń śmietankowy lub waniliowy
4) 1 jajko
5) aromat cytrynowy
Lemon curd
1) 2 jajka
2) 2 żółtka
3) 2 cytryny (najlepiej BIO)
4) 80 g masła
5) 160 g cukru
Do dekoracji:
1) tymianek cytrynowy
2) małe bezy

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta sernikowa z lemon curd

  • 1. Mąkę siekamy z kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko zagniatamy. W razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze z 10 minut. Gdy spód będzie już podpieczony wylewamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy lemon curd: cytryny myjemy, a następnie sparzamy. Ścieramy skórkę z cytryn, po czym wyciskamy z nich sok.
    W garnuszku roztrzepujemy żółtka i jajka, a następnie dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło oraz sok i startą skórkę z cytryn i podgrzewamy dalej na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
  • 5. Wierzch masy serowej smarujemy przygotowanym lemon curd i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku cytrynowego i małymi bezami.

Porady

*lemon curd możemy przygotować gotując krem na parze, ja jednak nie miałam cierpliwości, bo nie chciał się dobrze zagrzać i cały czas był rzadki, dlatego w końcu postawiłam bezpośrednio na gaz, wtedy ruszył

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastosernikDesercytrynado kawylemon curdtarta sernikowa

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon...

Babka szpinakowa z mocno cytrynowym...

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Przepis autorski (mój).Sernik ten...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Sernik ten jest niezwykle kremowy,...

Babka z karobem i lemon curd

Dodane przez: zzewa

Babka z karobem i lemon curd

Oj jak dawno nie piekłam babki. Więc...

xxx

Dodane przez: capri

ciasto łaciate z masą sernikową

Delikatne, sernikowe, rozpływające...

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Dodane przez: anjaa

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Nazwa ciasta budzi zmysły, a smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE