Babka cytrynowa z lemon curd

  • wyświetlono: 654 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotna babka o mocno cytrynowym smaku.

lucyna19
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 jaja,
3/4 szklanki cukru,
20 dkg stopionego masła,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
skórka otarta z 1 cytryny,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki lemon curd (można pominąć),
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do posypania formy,
puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa z lemon curd

  • 1. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Stopniowo wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny, lemon curd. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.Piec ok 1 godzinę w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypać babkę pudrem.

Porady

Polecam wykonać lemon curd samodzielnie. Dzięki niemu baba zyskuje głęboki cytrynowy smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbaba cytrynowababa wielkanocnababa z lemon curd
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Szybka w przygotowaniu babka z...

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

Dodane przez: Di bloguje

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

To jedna z najlepszych babek i...

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

Dodane przez: monikaT83

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

Oczywiście ciasto jest trochę suchawe,...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Czarek

Babka cytrynowa

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

babka cytrynowa

Dodane przez: babka w formie

babka cytrynowa

Łatwa do przygotowania, lekka i...

Babka cytrynowa

Dodane przez: diana09

Babka cytrynowa

czasem te najprostsze i tradycyjne...