Babka cytrynowa z lemon curd

4.48 (152 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna babka o mocno cytrynowym smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja,
    3/4 szklanki cukru,
    20 dkg stopionego masła,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 cukier waniliowy,
    skórka otarta z 1 cytryny,
    sok wyciśnięty z 1 cytryny,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki lemon curd (można pominąć),
    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do posypania formy,
    puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka cytrynowa z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Stopniowo wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny, lemon curd. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.Piec ok 1 godzinę w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypać babkę pudrem.

Porady

Polecam wykonać lemon curd samodzielnie. Dzięki niemu baba zyskuje głęboki cytrynowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.38 (173 ocen)

Babka cytrynowa.

To może cię zainteresować