Babka cytrynowa z lemon curd

  • wyświetlono: 924 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotna babka o mocno cytrynowym smaku.

lucyna19
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 jaja,
3/4 szklanki cukru,
20 dkg stopionego masła,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
skórka otarta z 1 cytryny,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki lemon curd (można pominąć),
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do posypania formy,
puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa z lemon curd

  • 1. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Stopniowo wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny, lemon curd. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.Piec ok 1 godzinę w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypać babkę pudrem.

Porady

Polecam wykonać lemon curd samodzielnie. Dzięki niemu baba zyskuje głęboki cytrynowy smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbaba cytrynowababa wielkanocnababa z lemon curd

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Sernik ten jest niezwykle kremowy,...

Cytrynowa babka z dodatkiem sera

Dodane przez: Jola1977-1977

Cytrynowa babka z dodatkiem sera

Bardzo smaczna , wilgna babka z...

Kisielowa babka cytrynowa z likierem

Dodane przez: JOANNA 55a

Kisielowa babka cytrynowa z likierem

Zwyczajna babka na oleju z dodatkiem...

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

Dodane przez: Violetka76

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

Z piętnaście lat z okładem ją piekę,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Szybka w przygotowaniu babka z...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Czarek

Babka cytrynowa

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE