To ciasto dla koneserów prawdziwego smaku.Najlepiej smakuje jak skruszeje, wtedy wszystkie warstwy ładnie się komponują łączą się w jedną całość.To ulubione ciasto mojego męża dlatego jest wyjątkowe.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- margaryna: 125 gramów
- mąka pszenna 550: 200 gramów
- jajka surowe: 2 sztuki
- karmel o smaku kokosowym: 400 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- banany: 4 sztuki
- wiórki kokosowe: 100 gramów
- cukier kryształ: 100 gramów
- skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
Tarta coconut-bananoffe pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć mąkę pszenną, Kasię, żółtka, 2 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Formę na tartę posmarować tłuszczem i wylepić dno oraz boki na wysokość 3 cm. Piec 20 minut w temp 150 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę na sztywno, pod koniec ubijania dodać dodać skrobie oraz wiórki. Upiec bezowo-kokosowy wierzch ciasta (140 stopni – 20 minut) w takiej samej formie co ciasto. Na wystudzone ciasto wyłożyć skropione sokiem i przepołowione banany, następnie rozsmarować karmel kokosowy i przykryć “bezową” czapką. Ciasto można posypać kakaem. Najlepiej smakuje za kilku godzinach jak całość nieco zmięknie, wtedy ciasto rozpływa się w ustach.
Komentarze