Tarta... nieutarta

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Tarta w 100% inaczej, tarta nie musi być nudna

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - słone kruche ciasto: 250 gramów
    - pora: 4 sztuki
    - przegrzebki z muszlami: 3 kilogramy
    - Jajko: 2 sztuki
    - żółtko jaja: 2 sztuki
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - masło: 20 gramów
    - oliwa z oliwek w sprayu: 10 mililitrów
    - posiekany koper i szczypior: 2 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta... nieutarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Ciasto rozwałkować. Nakłuć widelcem.
    Pociąć ciasto na kawałki odpowiadające wielkości muszli. Oczyszczone muszle osuszyć, spryskać po wewnętrznej stronie oliwą. Wyłożyć na nie ciasto i odstawić do lodówki na 20 minut.

  • 2. Pory oczyścić. Białe części porów pociąć na cienkie talarki. Następnie dusić na maśle, stale mieszając.
    Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 210°C.
    Ubić jajka i żółtka.Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  • 4.
    Wyjąć muszle z lodówki, w każdej układać przegrzebki i pory, zalać kremem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
    Wstawić do piekarnika, po 5 minutach obniżyć temperaturę do 180°C i piec do zarumienienia (ok.15 minut).

    Podawać gorące.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować