Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

  • wyświetlono: 1892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia staropolska już od wielu lat cieszy się duża popularnością i uznaniem wielu ludzi na całym świecie. Jej sekret popularności tkwi w jej prostocie, stosowaniu zwykłych, prostych i ogólnie

DeserekTV
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 3 szklanki
- cukier kryształ: 0.33 szklanki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- margaryna: 150 gramów
- masło: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- dodatkowe żółtko: 1 sztuka
- wypestkowane śliwki: 1.2 kilograma

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

  • Staropolska Kruszonka ze Śliwkami1. Dokładny opis wykonania prezentuje film video na naszej stronie

    Krok 1
    Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, a następnie dodać całe jajko oraz dodatkowe żółtko – wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem aby wszystkie składniki połączyły się. Następne dodajemy miękkie masło i miękką margarynę (najlepiej podzielić na bardzo małe porcje lub skrobać nożem masło i margarynę i dodawać do ciasta) i zagniatamy ciasto.

    Krok 2
    Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało.
    Pozostałą część ciasta albo dzielimy na 2 równe porcje i wykładamy nim formy wielkości 20×25 cm lub całością wykładamy dużą formę. Formę wcześniej należy wysmarować oliwą i poprószyć bułką.

    Krok 3
    Formy z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i zapiekamy ciasto przez 10 min. – na złoty kolor.

    Krok 4
    Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy wypestkowane i podzielone na połówki śliwki, oprószamy je cukrem. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy ciasto – tworząc kruszonkę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaWigiliaWielkanockuchnia włoskakuchnia amerykańskakuchnia niemieckajabłecznikszarlotkawiosnakomuniaboże narodzeniewalentynkikuchnia polskajesieńkuchnia francuskaZ jabłkamiciasto owocowepiknikkolacja we dwojekuchnia angielskaPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezyze śliwkamikruszonka owocowakruszonka ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

Cynamonek ze śliwkami pod kruszonką kokosową

Dodane przez: juchab

Cynamonek ze śliwkami pod kruszonką kokosową

Smaczne cynamonowe ciasto ze śliwkami,...

buleczki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami...

Ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: PolskaGotuje

Ze śliwkami i kruszonką

Przepis przesłała Barbara Idkowiak

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

Dodane przez: Ewa Mróz

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod...

Maślany smak wilgotnego i puszystego...

image-1h42gdb

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym...

Placek śliwkowy z cynamonowym smakiem

Dodane przez: Bo-Bożena

Placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Prosty , szybki placek ze śliwkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE