Staropolska Kruszonka ze Śliwkami
- wyświetlono: 1892 |
- dodany do książki kucharskiej: 0 |
- polecenia: 0
Kuchnia staropolska już od wielu lat cieszy się duża popularnością i uznaniem wielu ludzi na całym świecie. Jej sekret popularności tkwi w jej prostocie, stosowaniu zwykłych, prostych i ogólnie
10 porcje
Łatwy
Składniki
- mąka pszenna: 3 szklanki- cukier kryształ: 0.33 szklanki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- margaryna: 150 gramów
- masło: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- dodatkowe żółtko: 1 sztuka
- wypestkowane śliwki: 1.2 kilograma
Sposób przygotowania przepisu:
Staropolska Kruszonka ze Śliwkami
1. Dokładny opis wykonania prezentuje film video na naszej stronie
Krok 1
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, a następnie dodać całe jajko oraz dodatkowe żółtko – wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem aby wszystkie składniki połączyły się. Następne dodajemy miękkie masło i miękką margarynę (najlepiej podzielić na bardzo małe porcje lub skrobać nożem masło i margarynę i dodawać do ciasta) i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało.
Pozostałą część ciasta albo dzielimy na 2 równe porcje i wykładamy nim formy wielkości 20×25 cm lub całością wykładamy dużą formę. Formę wcześniej należy wysmarować oliwą i poprószyć bułką.
Krok 3
Formy z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i zapiekamy ciasto przez 10 min. – na złoty kolor.
Krok 4
Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy wypestkowane i podzielone na połówki śliwki, oprószamy je cukrem. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy ciasto – tworząc kruszonkę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. na złoty kolor.
Zobacz też:Kuchnia staropolska.
Podobne przepisy
Dodane przez: juchab
Cynamonek ze śliwkami pod kruszonką kokosową
Smaczne cynamonowe ciasto ze śliwkami,...
Dodane przez: wwwilovebakepl
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami...
Dodane przez: Ewa Mróz
Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod...
Maślany smak wilgotnego i puszystego...
Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem
Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką
Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym...
Dodane przez: Bo-Bożena
Placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Prosty , szybki placek ze śliwkami...
Komentarze