Tarta buraczkowa z fetą

0 (0 ocen)

Połączenie buraków i fety smakuje wybornie, tartę można podać na wykwintną kolację lub jako przystawkę. Do tarty proponuję sałatę z lekkim dressingiem.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko
    100 g masła
    1-2 łyżki lodowatej wody

    Nadzienie:
    0,5 kg buraków
    2 szalotki
    olej do smażenia
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 szkl. wody
    2 łyżki jasnego octu balsamicznego
    200 g słodkiej śmietanki
    2 jajka
    pieprz
    100 g fety

    Sałata:
    80 g roszponki

    Dressing:
    3 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1,5 łyżeczki musztardy
    cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki Dressing

Tarta buraczkowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • Przesmażone buraki 2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szalotkę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej, podsamaż szalotkę, aż się zeszkli. Dodaj potarte buraki i tymianek. Przesmaż krótko, wlej wodę i duś, aż buraczki trochę zmiękką a woda odparuje. Dolej ocet balsamiczny, duś, aż cały ocet odparuje, w między czasie mieszaj. Odstaw, by buraki przestygły.
  • Tarta 3. Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 8 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
  • Tarta przed pieczeniem 4. Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu. Na wystudzone ciasto wyłóż buraki, pokruszoną w dłoniach fetę i zalej mieszanką jajeczną. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.
  • Sałata 5. Sałata: wymieszaj składniki na dressing. Roszponkę umyj i osusz. Polej dressingiem. Podawaj z tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Roszponka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować