Połączenie buraków i fety smakuje wybornie, tartę można podać na wykwintną kolację lub jako przystawkę. Do tarty proponuję sałatę z lekkim dressingiem.
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła
1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
0,5 kg buraków
2 szalotki
olej do smażenia
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szkl. wody
2 łyżki jasnego octu balsamicznego
200 g słodkiej śmietanki
2 jajka
pieprz
100 g fety
Tarta buraczkowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
2.Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szalotkę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej, podsamaż szalotkę, aż się zeszkli. Dodaj potarte buraki i tymianek. Przesmaż krótko, wlej wodę i duś, aż buraczki trochę zmiękką a woda odparuje. Dolej ocet balsamiczny, duś, aż cały ocet odparuje, w między czasie mieszaj. Odstaw, by buraki przestygły.
3.Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 8 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
4.Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu. Na wystudzone ciasto wyłóż buraki, pokruszoną w dłoniach fetę i zalej mieszanką jajeczną. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.
5.Sałata: wymieszaj składniki na dressing. Roszponkę umyj i osusz. Polej dressingiem. Podawaj z tartą.
Komentarze