Tarta dyniowo-buraczkowa

0 (0 ocen)

Buraczki i ser feta to jedno z moich ulubionych połączeń. Gdy dodać do nich jeszcze złocistą dynię otrzymujemy wytrawne, zdrowe i pyszne danie:) By nadać tarcie dodatkowo jesiennych barw do ciasta dodałam kurkumy. Nie zmienia ona smaku ciasta, a nadaje ciekawy wygląd.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Składniki na ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 12 dag margaryny,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżka wody
    - ¼-1/3 łyżeczki kurkumy
    Nadzienie:
    • ok 30 dag dyni po obraniu,
    • 1 średniej wielkości burak ćwikłowy,
    • kilka kostek sera feta,
    • 2 małe jajka,
    • 2 łyżki śmietany,
    • tymianek do smaku,
    • mały pęczek natki pietruszki,
    • sól do smaku,
    • pieprz do smaku,
    • olej,
    • świeża bazylia do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta dyniowo-buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone ciasto 1. CIASTO:Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę . Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
    Ciasto podpiekamy około 10 minut. Następnie nakładamy nadzienie i zapiekamy ponownie około 25-30 minut (180°).
  • pokrojone buraczki 2. NADZIENIE:Buraczka gotujemy do miękkości. Miękkiego studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę .
  • Dynia przed pieczeniam 3. Dynię kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie skrapiamy delikatnie olejem i zapiekamy około 15 minut. Powinna być upieczona na półtwardo.
  • Upieczona dynia 4. Upieczoną delikatnie studzimy.
  • Wyłożone składniki nadzienia 5. Pietruszkę siekamy. Do garnuszka wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy. Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu dość gęsto układamy koło siebie przygotowane warzywa. Na koniec wykładamy ser feta. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.
    Upieczoną delikatnie studzimy i podajemy. Przed podaniem posypujemy świeżą zieleniną. U mnie była to bazylia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować