Tarta budyniowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicy z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o śr. 26 cm. Wstawić na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć mąką, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Wstawić do piekarnika (180 stopni) piec przez 10 min, następnie zdjąć obciążenie i dopiec przez kolejne 15 min. Ostudzić.
2.Krem: W 0,5 szkl mleka rozrobić budyń, obie rodzaje mąki i żółtko. Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, gdy zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny i dobrze wymieszać. (Można użyć w tym celu miksera- masa będzie gładka).
3.Gorący budyń wylać na tartę. Na wierzchu poukładać truskawki, delikatnie wciskając je w masę. Pozostawić do schłodzenia.
4.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Przestygnięta wylać na budyń. Brzeg obsypać wiórkami kokosowymi. Dowolnie udekorować. Smacznego :)
Komentarze