Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 7501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pamiętacie pudełkowe ciasto o tej nazwie? Już od dawna niedostępne na rynku. A szkoda, bo było dobre. Ale mam za to dla Was jeszcze lepszą wersję, bo domową :)

Składniki

Ciasto:
0.5 kostki margaryny
0.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2-3 łyżeczki kakao (w zależności od rodzaju)
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
3 jajka

Masa śmietankowa:
660 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

puszka brzoskwiń (owoce i sok)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

  • 1. Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).
  • 2. Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.
  • 3. Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.
  • 4. Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu).
    Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować od razu- tzn. po upieczeniu, odczekać około 30 minut, aby ciasto przestygło i niezwłocznie przystąpić do dalszych czynności. Zbytnie wysuszenie spowoduje kruszenie "trójkącików" i trudności z uformowaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbrzoskwinieświętaśmietanasokKilimandżaropudełkodomowe_ciastoklasyk

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kilimandżaro

Dodane przez: Aga1704

Ciasto Kilimandżaro

Przepis dostałam od mamy. Jest...

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Kilimandżaro"

Ten przepis dostałam od teściowej...

image-1vi77aw

Dodane przez: Natalia36105

Ciasto Kilimandżaro

Pyszny i prosty w wykonaniu.

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Dodane przez: bietka

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE