Grecka truskawkowa chmurka

4.5 (148 ocen)

Mimo deszczowej pogody za oknem i wszechobecnej jesieni proponuję iście letni, pełen kolorów wypiek.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    1/3 szkl oleju
    1 łyżeczka p.d.p.

    I warstwa jogurtowa:
    400 g jogurtu naturalnego greckiego
    330 ml śmietany kremówki 30%
    4 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny

    II warstwa owocowa:
    0,5 kg truskawek
    400 g jogurtu naturalnego greckiego
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    III Polewa czekoladowa:
    200 g białej czekolady
    330 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Biszkopty

Grecka truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jaja z cukrem ubić na puch. Wlać olej i zmiksować. Mąki wymieszać ze sobą i p.d.p. , dodać do masy jajecznej, wymieszać. Przelać na blachę o wymiarach 21cm x 32 cm. Piec w temp. 180 stopni około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. I warstwa jogurtowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt wraz z cukrem pudrem. Następnie dodawać po jednej łyżce ubitej kremówki i miksować na najniższych obrotach. Na samym końcu wlać wlać żelatynę, dobrze wymieszać.
    Masę rozprowadzić na biszkopcie, schłodzić w lodówce.
  • 3. II warstwa owocowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Truskawki rozdrobnić blenderem na mus. Następnie dodać jogurt i cukier puder- zmiksować. Połączyć z żelatyną.
    Masę rozprowadzić na warstwie jogurtowej i ponownie schłodzić w lodowce.
  • 4. III Polewa czekoladowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Czekolady połamać na drobne kawałki. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i zagotować. Do gorącej śmietany wsypać połamaną czekoladę i odstawić na 5 min. Po tym czasie wymieszać rózgą do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Wlać żelatynę, dokładnie połączyć.
    Chłodną polewę czekoladową wylać na warstwę owocową, schłodzić w lodówce. Gotowe. Smacznego :)

Porady

Do warstwy owocowej można użyć dowolnych owoców np. malin, jeżyn. U mnie w warstwie owocowej truskawki, a w dekoracji maliny ;p

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować