Grecka truskawkowa chmurka

  • wyświetlono: 1703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Mimo deszczowej pogody za oknem i wszechobecnej jesieni proponuję iście letni, pełen kolorów wypiek.

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1/3 szkl oleju
1 łyżeczka p.d.p.

I warstwa jogurtowa:
400 g jogurtu naturalnego greckiego
330 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny

II warstwa owocowa:
0,5 kg truskawek
400 g jogurtu naturalnego greckiego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny

III Polewa czekoladowa:
200 g białej czekolady
330 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Grecka truskawkowa chmurka

  • 1. Biszkopt:
    Jaja z cukrem ubić na puch. Wlać olej i zmiksować. Mąki wymieszać ze sobą i p.d.p. , dodać do masy jajecznej, wymieszać. Przelać na blachę o wymiarach 21cm x 32 cm. Piec w temp. 180 stopni około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. I warstwa jogurtowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt wraz z cukrem pudrem. Następnie dodawać po jednej łyżce ubitej kremówki i miksować na najniższych obrotach. Na samym końcu wlać wlać żelatynę, dobrze wymieszać.
    Masę rozprowadzić na biszkopcie, schłodzić w lodówce.
  • 3. II warstwa owocowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Truskawki rozdrobnić blenderem na mus. Następnie dodać jogurt i cukier puder- zmiksować. Połączyć z żelatyną.
    Masę rozprowadzić na warstwie jogurtowej i ponownie schłodzić w lodowce.
  • 4. III Polewa czekoladowa:
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolać 1/3 szkl gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Czekolady połamać na drobne kawałki. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i zagotować. Do gorącej śmietany wsypać połamaną czekoladę i odstawić na 5 min. Po tym czasie wymieszać rózgą do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Wlać żelatynę, dokładnie połączyć.
    Chłodną polewę czekoladową wylać na warstwę owocową, schłodzić w lodówce. Gotowe. Smacznego :)

Porady

Do warstwy owocowej można użyć dowolnych owoców np. malin, jeżyn.
U mnie w warstwie owocowej truskawki, a w dekoracji maliny ;p

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastoTruskawkibiszkoptjogurtplacekMalinyowocejogurt_greckiowoce_sezonoweśmietana_kremówka

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: joanna30

Wiśniowa chmurka

Ciasto jest bardzo delikatne i...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Malinowa chmurka

Jest to moje ulubione ciasto od...

Jabłkowa chmurka

Dodane przez: dorota w

Jabłkowa chmurka

Najlepszy jabłecznik zrobiony na...

Malinowa chmurka

Dodane przez: danusia19671

Malinowa chmurka

Przepyszne ciasto z malinami i...

chmurka

Dodane przez: klaudia1984

Malinowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z malinami,...

Borówkowa chmurka

Dodane przez: Bo-Bożena

Borówkowa chmurka

Jest chmurka wiśniowa, malinowa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE