Tarta budyniowa z rabarbarem

4.5 (170 ocen)

Prosta tarta z kremowym, budyniowym wnętrzem i kwaskowatym rabarbarem posypana chrupiącymi płatkami migdałów.

Składniki:

  • CIASTO:
    130g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    60g masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 budyń waniliowy
    500ml zimnego mleka
    2 łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru
    3 łyżki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta budyniowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta budyniowa z rabarbarem 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Rabarbar kroimy w grube kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko studzimy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia o średnicy 20cm, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy budyń, wierzch posypujemy rabarbarem i płatkami migdałów. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować