Malinowa chmurka

4.5 (185 ocen)

Kruchy spód, maliny, śmietana i mega chrupka beza. Wysyp malin ogromny, więc wykorzystać trzeba je godnie ;p

Składniki:

  • Kruchy spód:
    6 żółtek
    4 łyżki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g mąki pszennej
    200 g margaryny + łyżka smalcu

    Galaretka z malinami:
    3 galaretki malinowe
    1 l gorącej wody
    maliny (tyle, aby ułożyć i zakryć ciasto kruche)

    Śmietana:
    660 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    3 kopiaste łyżeczki żelatyny

    Beza:
    6 białek
    300 g cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Beza

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 24 cm x 34 cm. Włożyć do zamrażarki na 30 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  • 2. Galaretka z malinami:
    Na cieście kruchym ułożyć maliny, tak aby zakrywały całą powierzchnię. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 24 cm x 34 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1.5 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
  • 4. Śmietana:
    Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Na stężały spód z galaretką i malinami wyłożyć śmietanę, przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)

Porady

W jeden dzień upiec ciasto kruche, ułożyć na nim maliny i zalać galaretką. Upiec również bezę i pozostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc. Na drugi dzień przygotować śmietanę, wyłożyć na galaretkę z malinami i przykryć bezą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować