Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 15974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Kruchy spód, maliny, śmietana i mega chrupka beza. Wysyp malin ogromny, więc wykorzystać trzeba je godnie ;p

Składniki

Kruchy spód:
6 żółtek
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
200 g margaryny + łyżka smalcu

Galaretka z malinami:
3 galaretki malinowe
1 l gorącej wody
maliny (tyle, aby ułożyć i zakryć ciasto kruche)

Śmietana:
660 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny

Beza:
6 białek
300 g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka

  • 1. Kruchy spód:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 24 cm x 34 cm. Włożyć do zamrażarki na 30 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  • 2. Galaretka z malinami:
    Na cieście kruchym ułożyć maliny, tak aby zakrywały całą powierzchnię. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 24 cm x 34 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1.5 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
  • 4. Śmietana:
    Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Na stężały spód z galaretką i malinami wyłożyć śmietanę, przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)

Porady

W jeden dzień upiec ciasto kruche, ułożyć na nim maliny i zalać galaretką. Upiec również bezę i pozostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc. Na drugi dzień przygotować śmietanę, wyłożyć na galaretkę z malinami i przykryć bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkabezaśmietanaMalinyprzepis_miesiąca1000przepis_miesiacachrupka_bezakruchy_spód

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowa chmurka

Dodane przez: anjaa

Cytrynowa chmurka

Polecam to ciasto każdemu, jedno...

Owocowa chmurka

Dodane przez: agison7

Owocowa chmurka

Kruchy spód i owoce w galaretce,...

image-1ff764t

Dodane przez: pati11132

Jabłkowa chmurka

Uwielbiam ciasta z mascarpone;...

Serniczek "Chmurka"

Dodane przez: mariOla093

Serniczek "Chmurka"

Pyszny, delikatny placek z serka...

Kremowa chmurka

Dodane przez: leka2108

chmurka kremowa

kojarzy mi się z latem

Truskawkowa chmurka

Dodane przez: kasiczek

Truskawkowa chmurka

sama skomponowałam ten przepis,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE