Bardzo delikatny, słodki deser, idealny do kawy lub herbaty
2 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- łyżka cukru
- łyżka zimnej wody
Creme patissiere:
- 300 ml mleka
- ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie ekstrakt z wanilii)
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Beza włoska:
- 4 białka
- 300 g cukru
- 60 ml wody
Dodatkowo:
- 3 duże brzoskwinie
Tarta brzoskwiniowa z kremem patissiere i bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Wszystkie składniki na ciasto posiekać, zagnieść, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krem budyniowy: Mleko zagotować z wanilią, po dojściu do wrzenia zdjąć z ognia. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne, wówczas dodać mąki i miksować, aż masa będzie gładka. Cały czas ucierając wlać 100 ml gorącego mleka, miksować do połączenia. Tak zahartowną masę wlać do garnka z mlekiem, wymieszać, postawić znowu na ogniu i zagotować, często mieszając. Gotować jeszcze ok. minutę, odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Zrobić dziurki widelcem. Na powierzchni ciasta położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążnik (np. groch, ryż lub specjalnie obciążniki do tart). Piec ok. 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z obciążnikiem. Wyłożyć krem na cieście, ułożyć plasterki brzoskwini i piec jeszcze ok. 25-30 minut.
Beza włoska: W rondelku zagotować cukier i wodę, a do misy miksera wbić białka. Kiedy cukier z wodą osiągnie 100°C, zacząć ubijać białka, a kiedy temperatura sięgnie 120°C, wąskim strumieniem wlać do białek. Całość miksować tak długo, aż masa wystygnie.
Po wyciągnięciu tarty nałożyć bezę i zapiekać na funkcji grilla przez kilka minut. Deser gotowy!
Komentarze