Tarta brzoskwiniowa z kremem patissiere i bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatny, słodki deser, idealny do kawy lub herbaty

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 200 g mąki
    - 120 g zimnego masła
    - 1 jajko
    - łyżka cukru
    - łyżka zimnej wody
    Creme patissiere:
    - 300 ml mleka
    - ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie ekstrakt z wanilii)
    - 3 żółtka
    - 50 g cukru
    - 20 g mąki pszennej
    - 20 g mąki ziemniaczanej
    Beza włoska:
    - 4 białka
    - 300 g cukru
    - 60 ml wody
    Dodatkowo:
    - 3 duże brzoskwinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Beza

Tarta brzoskwiniowa z kremem patissiere i bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obrać, pokroić na cienkie plasterki.
    Wszystkie składniki na ciasto posiekać, zagnieść, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Krem budyniowy: Mleko zagotować z wanilią, po dojściu do wrzenia zdjąć z ognia. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne, wówczas dodać mąki i miksować, aż masa będzie gładka. Cały czas ucierając wlać 100 ml gorącego mleka, miksować do połączenia. Tak zahartowną masę wlać do garnka z mlekiem, wymieszać, postawić znowu na ogniu i zagotować, często mieszając. Gotować jeszcze ok. minutę, odstawić do ostygnięcia.

    Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Zrobić dziurki widelcem. Na powierzchni ciasta położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążnik (np. groch, ryż lub specjalnie obciążniki do tart). Piec ok. 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z obciążnikiem. Wyłożyć krem na cieście, ułożyć plasterki brzoskwini i piec jeszcze ok. 25-30 minut.

    Beza włoska: W rondelku zagotować cukier i wodę, a do misy miksera wbić białka. Kiedy cukier z wodą osiągnie 100°C, zacząć ubijać białka, a kiedy temperatura sięgnie 120°C, wąskim strumieniem wlać do białek. Całość miksować tak długo, aż masa wystygnie.

    Po wyciągnięciu tarty nałożyć bezę i zapiekać na funkcji grilla przez kilka minut. Deser gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować