Tarta z paloną bezą włoską i karmelizowanymi bananami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tego deseru nie da die zapomnieć. Jest ty tak wiele różnych smaków i tekstur, że będziecie chcieć więcej i więcej.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
    100 g masła
    140 g mąki tortowej
    60 g mąki migdałowej
    3 żółtka
    70 g cukru pudru

    CHRUPKA
    50 g płatków kukurydzianych
    40 g czekolady gorzkiej
    20 g oleju

    NADZIENIE
    6 bananów
    1/4 szkl. cukru

    BEZA WŁOSKA
    2 białka
    120 g cukru
    1/3 szkl. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z paloną bezą włoską i karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem, wszystkie składniki na Spód od tarty ułożyć w misie miksera i wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.
  • 2. Ciasto Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm i wylepić nim Spód od tarty. Ciasto włożyć do zamrażarki na 30 min, po tym czasie wyjąć z lodówki i nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • 3. Spód piec w 150° na funkcji góra dół przez około 20 – 25 min.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z olejem i lekko przestudzić. Upieczony Spód od tarty lekko przestudzić, do masy czekoladowej dodać pokruszone płatki. Wymieszać, wyłożyć całość na spód.
  • 5. Patelnie mocno rozgrzać, pokrojone w plastry banany obsypać cukrem i skarmelizować na suchej patelni.
  • 6. Na tartę i czekoladowo-kukurydziane Spód wyłożyć z karmelizowane banany.
  • 7. Wodę zagotować z cukrem do uzyskania temperatury 118 stopni Celsjusza. W czasie gdy woda gotuje się z cukrem Ubić białka na sztywno. Gorący Syrop wlewać powolnym strumieniem do ubitych Białek i ubijać tak długo, aż dotykając miskę będzie czuć, że Miska jest chłodniejsza (W temperaturze pokojowej)
  • 8. Ubitą beze przełożyć do rękawa Cukierniczego z ozdobną tylką ( u mnie Wheldon 2 D) I wyciskać na Wierzch tarty.
  • 9. Palnikiem cukierniczym opalić bezę z góry, aby na wierzchu uzyskała złoto-brązowy kolor.

Porady

Ta tarta skrywa w sobie tak wiele smaków i tekstur, że dla wielu na pewno będzie odkryciem. Niby klasyczna i smaki znane, ale jednak te połączenia są wyjątkowe. Mamy tu kruchy spód tradycyjnego ciasta na tartę, ale zrobiony w zupełnie inny sposób- z ugotowanymi jajkami. Do tego w środku chrupiąca prażynka z czekoladą i płatkami. Karmelizowane banany dodają temu deserowi wyjątkowego smaku, a aromat unoszący się podczas ich Karmelitanki to czysta poezja. No i ta palona beza włoską na gorze- lekka jak chmurka delikatna pianka i dodatkowa ozdoba tego deseru. Po prostu strzał w dziesiątkę! A jeśli nie macie termometru cukierniczego to łatwo można sprawdzić kiedy syrop jest gotowy- gotując go co chwile sprawdzamy szpikulcem z dziurką do szaszłyków czy zrazów zanurzając dziurkę w syropie i dmuchając. Jeśli uda się nam puścić banki z syropu to znał, że jest gotowy i można go wlewać do białek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować