Tagliatelle z sosem kurkowym

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

W sezonie kurkowym na moim stole nie może zabraknąć jajecznicy z kurkami i kurek w śmietanie. Jeśli grzyby wcześniej opłuczemy, to ten obiad przygotujemy w 20 minut. Jest to bardzo sycące i aromatyczne danie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 300g makaronu tagliatelle,
    • 500g kurek,
    • 300g śmietany kremówki,
    • 1 duża cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka papryka,
    • Masło do smażenia,
    • 2 łyżki wody,
    • 1 łyżka mąki,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Tagliatelle z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle z sosem kurkowym 1. Kurki płuczemy dokładnie, aby pozbyć się piasku. Osuszamy je na sitku. Większe kurki kroimy na pół. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę.
  • Tagliatelle z sosem kurkowym 2. Dodajemy kurki, dusimy razem pod przykryciem kilka minut aż grzyby zmiękną. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę masła.
  • Tagliatelle z sosem kurkowym 3. Kolejno dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeśli śmietana jest gęsta to możemy pominąć dodatek mąki.
  • Tagliatelle z sosem kurkowym 4. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z makaronem tagliatelle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować