W sezonie kurkowym na moim stole nie może zabraknąć jajecznicy z kurkami i kurek w śmietanie. Jeśli grzyby wcześniej opłuczemy, to ten obiad przygotujemy w 20 minut. Jest to bardzo sycące i aromatyczne danie.
Tagliatelle z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki płuczemy dokładnie, aby pozbyć się piasku. Osuszamy je na sitku. Większe kurki kroimy na pół. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę.
2.Dodajemy kurki, dusimy razem pod przykryciem kilka minut aż grzyby zmiękną. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę masła.
3.Kolejno dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeśli śmietana jest gęsta to możemy pominąć dodatek mąki.
4.Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z makaronem tagliatelle.
Komentarze