Pieczona szynka z dzika z kością w glazurze z pigwowca japońskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wykwintna propozycja na świąteczny obiad.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • szynka z kością z dzika około 2 kg
    główka czosnku
    Sól morska
    Rozmaryn
    Liść laurowy
    Szałwia
    Majeranek
    nasiona kopru włoskiego
    owoc jałowca
    Tymianek
    Glazura:
    300 g gładkiego dżemu z pigwowca japońskiego
    300 ml soku jabłkowo - gruszkowego lub kompotu wigilijnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szynki

Pieczona szynka z dzika z kością w glazurze z pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Szynkę nacieram przyprawami i przekładam do żeliwnego naczynia. Odstawiam na minimum 2 godziny do zamarynowania.
  • szynka 2. W rondelku podgrzewam dżem rozmieszany z sokiem lub kompotem.
  • szynka 3. Przykryte mięso wstawiłam do nagrzanego do 200°C piecyka i piekę 30 minut. Wyjmuję mięso z pieca, zmniejszam temperaturę do 180°C i smaruję mięso podgrzaną glazurą. Przykryte mięso ponownie wstawiam do piecyka i dalej kontynuuję pieczenie. Czynność glazurowania powtarzam co 30 minut do momentu upieczenia mięsa.
  • szynka 4. Po ostatnim glazurowaniu mięsa nie przykrywam. Piekę około 10-15 minut, aż glazura ładnie się zrumieni.

Porady

Szynkę proponuję podać w całości gdyż elegancko się prezentuje. Idealnymi dodatkami do tak przyrządzonej szynki będą kiszone jabłuszka oraz pieczone ziemniaki pokrojone w słupki przyprawione solą, słodka papryką i szafranem. W ten sposób można przyrządzić szynkę wieprzową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować