REKLAMA

Pieczona Szynka z Dzika w intensywnym sosie winnym

wyświetlono: 9662 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Mięso pieczone z dzika idealne na niedzielny obiad.

opublikowany: 11.02.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg szynki z dzika
    6 łyżek masła klarowanego
    4 łyżki oleju
    6 ząbki czosnku
    2 duże główki czosnku
    po 4 ziarna jałowca i pieprzu
    1 liść laurowy
    2 gałązki rozmarynu
    szklanka śmietanki słodkiej do sosów
    szklanka bulionu warzywnego
    1.5 szklanki wina do dziczyzny
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć,osuszyć,naciąć wierzch mięsa,natrzeć przyprawami.Czosnek obrać,4 ząbki czosnku pokroić w plasterki i włożyć w nacięty wierzch ,dwa pozostałe wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso.
    Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła z obu stron.
    Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obok położyć cały czosnek w łupinach oraz liść laurowy. Piec w temperaturze 200°C,podczas pieczenia polewać mięso winem (co jakiś czas tak aby było soczyste)
  • 2. Do powstałego sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, dolać śmietankę, gotować przez ok 2 minuty. Szynkę pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania.

Porady

Szynkę można podać z konfiturą z żurawiny lub z sosem z tartego chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Pieczona szynka w sosie żurawinowym

Pyszne mięsko w aromatycznym, słodkim sosie :)

kategoria: konfitury Konfitura żurawinowa Dania główne Sosy Szynki opublikowany: 01.06.2020 | wyświetlono: 616 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Szynka w sosie

Pyszny i łatwy sposób na szynkę. Mięso jest kruche a do tego ten smaczny sos.

kategoria: Dania główne Sosy Szynki opublikowany: 24.01.2013 | wyświetlono: 46332 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE