Pieczona szynka z dzika w intensywnym sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć,osuszyć,naciąć wierzch mięsa,natrzeć przyprawami.Czosnek obrać,4 ząbki czosnku pokroić w plasterki i włożyć w nacięty wierzch ,dwa pozostałe wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso.
Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła z obu stron.
Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obok położyć cały czosnek w łupinach oraz liść laurowy. Piec w temperaturze 200°C,podczas pieczenia polewać mięso winem (co jakiś czas tak aby było soczyste)
2.Do powstałego sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, dolać śmietankę, gotować przez ok 2 minuty. Szynkę pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania.
Porady
Szynkę można podać z konfiturą z żurawiny lub z sosem z tartego chrzanu.
Komentarze