Pieczona Szynka z Dzika w intensywnym sosie winnym

4.49 (167 ocen)

  • 3 godz.

Mięso pieczone z dzika idealne na niedzielny obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg szynki z dzika
    6 łyżek masła klarowanego
    4 łyżki oleju
    6 ząbki czosnku
    2 duże główki czosnku
    po 4 ziarna jałowca i pieprzu
    1 liść laurowy
    2 gałązki rozmarynu
    szklanka śmietanki słodkiej do sosów
    szklanka bulionu warzywnego
    1.5 szklanki wina do dziczyzny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Szynki

Pieczona szynka z dzika w intensywnym sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć,osuszyć,naciąć wierzch mięsa,natrzeć przyprawami.Czosnek obrać,4 ząbki czosnku pokroić w plasterki i włożyć w nacięty wierzch ,dwa pozostałe wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso.
    Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła z obu stron.
    Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obok położyć cały czosnek w łupinach oraz liść laurowy. Piec w temperaturze 200°C,podczas pieczenia polewać mięso winem (co jakiś czas tak aby było soczyste)
  • 2. Do powstałego sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, dolać śmietankę, gotować przez ok 2 minuty. Szynkę pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania.

Porady

Szynkę można podać z konfiturą z żurawiny lub z sosem z tartego chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dziczyzna Szynka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować