SZYNKA W POMARAŃCZACH I IMBIRZE

4.45 (160 ocen)

  • 13 godz. 40 min

Upieczona w taki sposób szynka jest nie tylko świetnym daniem na świąteczny obiad, ale także bardzo smaczną domową wędliną kiedy ostygnie

  • 13 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej surowej
    2 pomarańcze
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    3 łyżki oleju
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu (najlepiej cytrynowego)
    1 szczypta imbiru w proszku
    1 łyżeczka świeżego startego imbiru
    1 garść goździków

Wystaw ocenę:

4.45 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w pomarańczach i imbirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, miód,sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę,sól , pieprz i szczyptę imbiru mieszamy dokładnie i smarujemy taką marynatą szynkę ponacinaną od góry w kratkę/romby.
    W nacięciach szynki wbijamy goździki.
    Szynkę odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

    Na godzinę przed pieczeniem do zamarynowanej szynki dodajemy starty świeży imbir oraz startą skórkę pomarańczową.

    Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, polewamy ją resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 70 minut w 190 stopniach.
    Po tym czasie zdejmujemy folię, aby szynka się przyrumieniła.

    Możemy w tym momencie dołożyć do szynki pokrojone w ósemki pomarańcze oczyszczone z białych błonek (są gorzkie) pieczemy jeszcze około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować