Szynka w pomarańczach i imbirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Olej, miód,sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę,sól , pieprz i szczyptę imbiru mieszamy dokładnie i smarujemy taką marynatą szynkę ponacinaną od góry w kratkę/romby.
W nacięciach szynki wbijamy goździki.
Szynkę odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem do zamarynowanej szynki dodajemy starty świeży imbir oraz startą skórkę pomarańczową.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, polewamy ją resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 70 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię, aby szynka się przyrumieniła.
Możemy w tym momencie dołożyć do szynki pokrojone w ósemki pomarańcze oczyszczone z białych błonek (są gorzkie) pieczemy jeszcze około 20 minut.
Komentarze