Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne.
1 godz. 30 min
Składniki:
700 g szynki wieprzowej bez kości
3 średnie marchewki
200 g majonezu
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
Szynka zapiekana w plastrach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami.
Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku.
Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie.
(piekłam 1h 15 min)
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszk
Komentarze