Tym razem specjał będzie mięsny. Przepyszne dodatki wzbogaciły smak mięsa. Jesteście ciekawi, co chcę Wam dzisiaj zaproponować? Podpowiem - pyszny sos z kawałkami mięsa.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki sosu:
marchew 200 g (starta na wiórki)
ser Koryciński z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej 300g
listek laurowy 2 szt.
ziele angielskie 2 szt.
woda 300 ml
szynka wieprzowa 1 kg
sól prowansalska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
śmietana 18% 3 łyżki
Składniki sałatki:
miks sałat (300 g)
czosnek 3 ząbki (sprasowany lub starty na tarce)
jogurt naturalny 4 łyżki
majonez 4 łyżki
sól prowansalska do smaku
pieprz biały do smaku
cukier z 1 łyżeczka do smaku
Dodatkowo:
ziemniaki 1 kg
Szynka duszona podana w sosie korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski lub kawałki (kto jak lubi). Kawałki mięsa wkładamy na patelnię i podlewamy oliwą z oliwek (smażymy z obu stron). Po usmażeniu podlewamy mięso wodą i dodajemy ziele i listek laurowy (dusimy kolo godziny).
2.
Po godzinie dodajemy startą marchew (z 15 minut dusimy dalej). Kiedy marchew mamy miękką, mięsko też więc na koniec dodajemy pokrojony w kostkę Koryciński ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej.
3.Już nie dusimy, tylko mieszamy do rozpuszczenia sera. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką.
Komentarze