Szynka duszona podana w sosie Korycińskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tym razem specjał będzie mięsny. Przepyszne dodatki wzbogaciły smak mięsa. Jesteście ciekawi, co chcę Wam dzisiaj zaproponować? Podpowiem - pyszny sos z kawałkami mięsa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki sosu:
    marchew 200 g (starta na wiórki)
    ser Koryciński z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej 300g
    listek laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 2 szt.
    woda 300 ml
    szynka wieprzowa 1 kg
    sól prowansalska do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    śmietana 18% 3 łyżki
    Składniki sałatki:
    miks sałat (300 g)
    czosnek 3 ząbki (sprasowany lub starty na tarce)
    jogurt naturalny 4 łyżki
    majonez 4 łyżki
    sól prowansalska do smaku
    pieprz biały do smaku
    cukier z 1 łyżeczka do smaku
    Dodatkowo:
    ziemniaki 1 kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka duszona podana w sosie korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski lub kawałki (kto jak lubi). Kawałki mięsa wkładamy na patelnię i podlewamy oliwą z oliwek (smażymy z obu stron). Po usmażeniu podlewamy mięso wodą i dodajemy ziele i listek laurowy (dusimy kolo godziny).
  • 2.
    Po godzinie dodajemy startą marchew (z 15 minut dusimy dalej). Kiedy marchew mamy miękką, mięsko też więc na koniec dodajemy pokrojony w kostkę Koryciński ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej.
  • 3. Już nie dusimy, tylko mieszamy do rozpuszczenia sera. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować