Szynka duszona w cebulowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsmażamy na rumiano z każdej strony.
2.Przekładamy do naczynia do pieczenia. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną marchew i pieczarki. Dorzucamy do mięsa wraz z listkami laurowymi i jałowcem.
3.Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i smażymy na tłuszczu pozostałym na patelni.
Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do malaksera i dorzucamy kolejno- obrany czosnek, natkę pietruszki, pomidory wraz z zawartością patelni, pokrojoną chilli bez pestek. Całość miksujemy.
4.Do powstałej bazy sosu wlewamy bulion, sos sojowy i doprawiamy słodką papryką, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
5.Tak powstałym sosem polewamy mięso.
6.Posypujemy paroma igiełkami rozmarynu i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok. 2-2,5 godz.
Po upieczeniu odstawiamy na parę minut, żeby odpoczęła.
7.Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przed podaniem posypujemy słonecznikiem.
Porady
* Podczas pieczenia warto polewać sosem mięso.
* Nie przejmujemy się, że sos przed pieczeniem jest gorzki poprzez goryczkę z miksowanej cebuli, bo podczas pieczenia goryczka zanika.
* Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.
Komentarze