Niebawem będzie tłusty czwartek dlatego dziś przetestowałam szybkie pączusie zaobserwowane od koleżanki z Tik Tok, przepis jest naprawdę godny polecenia a co najważniejsze są bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu
Szybkie pączusie na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć cały jogurt, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier ze skórka cytrynową, sok z całej jednej cytryny oraz wsypać mąkę. Do całości mieszając łyżką wlać dwie łyżki oleju i wymieszać na jednolitą klejącą masę. Jak już mamy przygotowaną masę na pączki do garnka wlać około 600 ml oleju lub ze dwie kostki smalcu i go rozgrzać, następnie zmniejszyć gaz aby pączki nie piekły się za szybko
2.Gdy rozgrzany olej ma już odpowiednią temperaturę ( jeśli nie mamy termometru można to sprawdzić za pomocą kropli wody gdy syczy znaczy że już jest dobrze rozgrzany ). Na łyżkę nabierać porcję ciasta w środek można położyć czekoladę lub gęsty dżem i za pomocą drugiej łyżki zakleić miejsce z czekoladą. Gotowy pączuś przełożyć za pomocą drugiej łyżki do gorącego oleju
3.Wrzucone łyżką pączki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na piękny złoty kolor ( nie mogą piec się na szybkim ogniu ponieważ w środku będą surowe ). Upieczone pączusie przełożyć do salaterki wyłożonej ręcznikiem papierowym ( dzięki dodanego soku z cytryny pączusie nie wchłaniają dużo oleju ). Ostygnięte pączusie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę lub lukier
4.Gotowe pączusie smakiem przypominają pączki twarogowe a to za sprawą dodania jogurtu naturalnego, z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo pulchne i tak smaczne że rozpływają się w ustach. Takie pączusie nie muszą być tylko na tłusty czwartek, sprawdzą się również do kawy lub herbaty z przyjaciółmi czy znajomymi. Z podanej porcji pączusie są dla dwóch trzech osób, przy większej ilości osób w rodzinie wystarczy podwoić składniki
Komentarze