szybkie pączusie z mascarpone

4.49 (143 ocen)

  • 30 min

Nie smakują jak tradycyjne pączki, ani nawet jak te z serka waniliowego, natomiast wypisz wymaluj przypominają pączki wiedeńskie popularnie nazywane "gniazdkami".

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gramów mascarpone
    1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
    1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
    4 jaja
    1 łyżka spirytusu ewentualnie octu (ale spirytus lepszy)

    około 0,6 litra oleju do smażenia (wg mnie optymalnie rzepakowy)
    cukier puder + cukier waniliowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybkie pączusie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Do miski przekładamy mascarpone i wbijamy 4 jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • xxx 2. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie miksujemy do połączenia składników, na koniec wlewamy spirytus i znów miksujemy.
  • xxx 3. Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta wielkości 1 kopiastej łyżeczki.
    Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron.
  • 4. Pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Porady

Ja w przypadku smażonych łakoci robię tak, że mielę domowy cukier waniliowy razem ze zwykłym w młynku do mielenia kawy ( 1 kopiasta łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować